Alles wat je moet weten bij het aankopen van vastgoed

Bij het verkopen of verbouwen van een eigen woning komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie dacht. Misschien wil je de woning wel eerst renoveren voor je hem voor de verkoop aanbiedt. Wat houden verkopen, beleggen, renoveren en investeren eigenlijk in? In deze blogserie lichten wij wekelijks een onderwerp uit waar wij ons dagelijks mee bezighouden. We vervolgen deze serie met gouden tips voor het aankopen van vastgoed.

Een goed aankoopbeleid en een efficiënt en doordacht beheer bepalen de hoogte van het rendement. En een hoog rendement is waarschijnlijk het doel wanneer je overweegt om vastgoed aan te kopen.

Rente

Een bedrijfshypotheek is een zakelijke lening die je afsluit om het kopen of verbouwen van een bedrijfspand te financieren. Deze rente wordt per geval vastgesteld, hier is altijd sprake van maatwerk. De bank kijkt bij het vaststellen van de rente niet alleen naar het bedrijf, maar ook naar de branche, de verwachtingen en de waarde van het pand.

Waarom investeren in vastgoed?

Het investeren in vastgoed brengt veel voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is de meerwaarde die je creëert op het vermogen dat je vrij kunt beleggen. Het stijgen van de waarde van de woning is eigenlijk vrij simpel te verklaren. Wanneer je tien jaar later meer geld moet betalen om hetzelfde huis te bouwen, stijgt dus automatisch de waarde van het pand. De waarde wordt daarnaast bepaald aan de hand van verschillende factoren. Zo kijkt de taxateur naar de werkuren, grondstoffen, materialen en de schaarste van de grond.

De vastgoedprijzen dalen vaak pas na een periode van hoge stijging. Dit komt dan door een tijdelijke recessie, hoge werkloosheid en overaanbod. De vraag wordt kleiner, waardoor de prijs dus ook daalt. Steeds meer mensen zullen het aantrekkelijk vinden om een woning te kopen, voornamelijk bij een lage rente. Zelfs als de inflatie laag is blijft de waarde van je vastgoed toch stijgen.

Met een beleggings- of verhuurpand bouw je een vermogen op. Eerder dan bij een pensioen- of beleggingsfonds. Bij deze fondsen zie je namelijk vaak dat de belegging na een aantal jaar hetzelfde is, of zelfs is gedaald. Een beleggings- of verhuurpand heeft een gemiddelde stijging van 3 tot 6 procent, wat je aanzienlijk terugziet in de waarde van het pand.

Hoe investeer je in vastgoed?

Een vastgoedinvestering wordt vaak niet uit alleen maar eigen middelen gedaan. Hier heb je een geldverstrekker voor nodig. Voordat je tot aankoop overgaat, is het goed om even stil te staan bij de fiscale impact van een transactie. Deze fiscale impact wordt bepaald door de samenloop van verschillende factoren.  Denk hierbij aan de eigenschappen van het pand, de toekomstverwachting en het doel van het pand.

Aandachtspunten

Het aankopen van vastgoed gaat niet over een nacht ijs en is een investering op de lange termijn. Let er als eerste op of je het vastgoed voor een scherpe prijs kunt kopen. Het is natuurlijk uiteindelijk de bedoeling dat je hier een positief rendement aan overhoudt, waardoor het belangrijk is om te kijken of er verder vraag is naar het vastgoed dat je aankoopt. Als er verder geen geïnteresseerden zijn, zou het goed kunnen dat er iets mis is met het vastgoed. Wees hier scherp op. Het is ook verantwoord om alvast onderzoek te doen naar de verhuurbaarheid van het pand, en welke huurders zullen hierop af komen?

Niet geheel onbelangrijk zijn de bijkomende kosten die een pand met zich meebrengt. Er zijn kosten voor o.a. Vereniging van Eigenaren, erfpacht- en servicekosten en korten voor eventueel onderhoud.  Maar het allereerste waar je naar zou kunnen vragen is de reden van verkoop. Waarom wil de verkopende partij van dit pand af? Is er iets mis met het pand? Zijn er onvoorziene plannen in de directe omgeving of heeft de verkopende partij een andere reden om het pand te verlaten?

Contact

Heb je zelf nog meer tips voor de renovatie van je woning of ben je benieuwd waar je nog meer op kan letten? Mail dan vooral naar mc@stadswacht.nl en wij komen zo snel mogelijk bij je terug. Kan je niet wachten om meer te leren over renovatie, verkopen, beleggen of investeren? Of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel dan naar  020 2612 666 en wij staan je graag te woord.

Leave a Comment

Your email address will not be published.