Verbeter je fundering door funderingsherstel

Verbeter je fundering door funderingsherstel. Maar hoe doe je dit? En wat houdt funderingsherstel eigenlijk in? Heel kort door de bocht is funderingsherstel het laten verstevigen van de constructie om de fundering te stabiliseren en het geheel beter te maken. Op deze manier worden verdere scheurtjes en vloerverzakkingen voorkomen. Maar hoe werkt een funderingsherstel en waar moet je vooral op letten bij deze aanpak? In deze blogserie lichten wij wekelijks een onderwerp uit waar wij ons dagelijks mee bezighouden. We vervolgen deze serie met gouden tips voor een succesvol funderingsherstel.

Grond verbeteren

Verbeter je fundering door funderingsherstel. Uw woning kan op verschillende soorten grond staan. Zand, klei, veengrond en leemgrond zijn hier een paar voorbeelden van. U kunt zich voorstellen dat niet elke grond even geschikt is als constructiemateriaal. Voorkom dat funderingen van woningen verzakken. Dit doe je door te beginnen bij de basis: het verbeteren van de grondeigenschappen.

Hoe verbeter ik de grondeigenschappen onder mijn woning?

Het verbeteren van de grondeigenschappen kan op meerdere manieren. Grout injectie en injectie van de bodem met vergelijkbare stoffen zijn de meest voorkomende manieren. Net als het chemisch verbeteren van de grond door kalk aan de klei of het leem toe te voegen. De grond kan overigens ook ter plekke worden verbeterd. Hier wordt soil mixing voor gebruikt. Hier wordt ter plekke de grond vermengd met een bindmiddel als cement.

Hoe duur is funderingsherstel?

De kosten van het herstel zijn van een aantal zaken afhankelijk. Zo is het belangrijk om rekening te houden met kosten voor grondwater, de fundering van een eventuele kelder, de fundering van het huis en de materialen die hierbij komen kijken. Daarnaast worden er onderzoekskosten gerekend voor het onderzoeken van de bodem en de fundering. Verder kunnen kosten hoger oplopen als er weinig toegankelijkheid is rondom het huis en zijn de kosten oppervlakte-afhankelijk. U kunt nog enigszins besparen op het funderingsherstel door vaste kosten te delen met buren die meedoen.

Een funderingsverbeteringsproject kan in prijzen variëren van 12.500 euro tot 200.000 euro. Een onwijs ruime bandbreedte, maar dat is allemaal afhankelijk van bovenstaande punten. Bedenk dat werkzaamheden in de grond lastig zijn en behoorlijke risico’s heeft. Het type grond en het soort fundering dat hersteld moet worden zijn tevens van grote invloed op de kosten.

Kan ik samen met mijn buren de fundering herstellen?

Als er uit het funderingsonderzoek blijkt dat herstel van een gemeenschappelijke woningscheidende muur nodig is, is daar voorafgaand toestemming voor nodig van de buren. Overleg is hierbij noodzakelijk. Het kan zijn dat de buren hier niet mee instemmen. Kijk dan of er reëel en acuut gevaar is voor bezwijking of onherstelbare constructieve instabiliteit. Herstelmaatregelen mogen dan niet worden uitgesteld. In dit geval mag er zonder voorafgaande toestemming opdracht worden gegeven voor herstel. Overleg zoveel mogelijk met de buren.

Voordat deze procedure gestart wordt, dient er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Toon met onderzoeksrapporten aan dat het funderingsherstel binnen 5 jaar noodzakelijk is. Houdt de buren steeds schriftelijk op de hoogte, dit mag ook via e-mail. Daarnaast moeten de buren ten alle tijden op de hoogte zijn van offertes dan wel de te verwachten kosten van het funderingsherstel.

Contact

Bent u geïnteresseerd in onze werkwijze en of een funderingsherstel bij u noodzakelijk is? Benieuwd of u uw fundering kunt verbeteren door funderingsherstel? Wilt u vrijblijvend advies of bent u benieuwd of wij iets voor u kunnen betekenen? Mail dan vooral naar mc@stadswacht.nl en wij komen zo snel mogelijk bij u terug. Kunt u niet wachten om meer te leren over renovatie, verkopen, beleggen of investeren? Ben dan naar 020 2612 666 en wij staan u graag te woord.

Leave a Comment

Your email address will not be published.